Eric Fecken

Posted by & filed under blog.

Wordt V&D wederom een kooppaleis? Of toch maar een cultuurpaleis, midden in het hart van het centrum?

Het winkellandschap verandert in rap tempo, Winkelketens vallen om en worden niet vervangen. Klanten zouden massaal overstappen op het webwinkelen. Of dat werkelijk zo is, valt te betwijfelen. Verschillende stadscentra zijn in de weekends en de vakanties overvol. Het lijkt erop dat winkels niet bieden wat mensen zoeken: belevenissen. Stadscentra zijn – met dank aan lokale politici die alleen luisteren naar het geld van projectontwikkelaars-omgeturnd in een eenheidsworst. En die eenheidsworst smaakt naar minder. Wat gaan we eraan doen? Rapporten schrijven. Wat staat daarin? De oplossing ‘Bouw iets nieuws’. Dat is bouwen voor leegstand. Waarom niet eens een keer creatiever met de huidige leegstand omgaan? Een voorbeeldje hoe het kan. Want het kan echt
Museum Boijmans Van Beuningen wil een nieuw depot bouwen. Want het huidige depot is ver weg en ontoegankelijk voor het publiek. De familiestichting van de familie Van der Vorm (van investeerder HAL) heeft daarvoor een miljoenenbedrag klaargezet in de stichting De Verre Bergen. Daar wordt de bouw van een nieuw depot van betaald. Het geld komt vrij als de gemeente eenzelfde bedrag bijpast. De volgende voorwaarde is apart: het bedrag komt alleen ter beschikking als het nieuwe depot midden in het Museumpark wordt gezet. Dat daarmee de ruimtelijke functie van een park om zeep geholpen wordt, boeit blijkbaar niet.
Op vrijdag 19 februari schreef de Volkskrant dat de depots van de Nederlandse musea bijkans ontploffen van de hoeveelheid niet-geëxposeerde kunst. Het idee om een toegankelijk de pot te bouwen bij Boijmans is goed te verdedigen. De vraag is alleen of er geen eenvoudigere en originelere oplossing is. Die is er. Deze oplossing is ook voor andere steden interessant.
In 62 gemeenten staan na het faillissement van V&D grote warenhuizen leeg. De vestigingen van V&D hebben allemaal overeenkomstige eigenschappen. Ze liggen centraal, zijn goed bereikbaar, hebben een eigen restaurant plus een bedrijf dat de horeca kan exploiteren, en – niet onbelangrijk – ze zijn goed beveiligd. Als de musea hun depots in de winkels van V&D uitstallen, heeft Nederland er in één klap 62 nieuwe, tijdelijke musea bij. De nadruk ligt op tijdelijk want die toevoeging geeft een gevoel van urgentie. We moeten snel naar dat nieuwe museum in Nederland toe, want voor je het weet, is het weer weg en is de kunst weer in het depot verdwenen, aldus de Volkskrant Niets weerhoudt musea ervan om de meest succesvolle jaren open te houden. Nederland zet zich met deze oplossing met een reuzen knal op de kaart als het innovatieve culturele centrum van Europa. Niet alleen halen we de kunst uit de depots, we trekken ook extra mensen naar de stad. Van de extra stadsbewoners en bezoekers profiteren de overgebleven winkels en de startende kleine ondernemers. Zij zullen geen eenheidsworst bieden. Waarom wachten?

Deze column verscheen in De Nieuwspeper 7 van 8 maart 2016

Comments are closed.