Posted by & filed under blog.

Het was onlangs weer eens juichen geblazen met z’n allen, want er komt eindelijk een skybar naar Rotterdam. Deze werd meteen door allerlei websites uitgeroepen tot de mooiste skybar van Nederland. Waar je deze bar vindt? Op het dak van het gebouw The Sax, dat alleen nog even gebouwd moet worden en daar gaan ze waarschijnlijk in 2018 pas mee beginnen, dus voor 2020 hoef je er nog niet aan te kloppen. Voorlopig blijft dit barretje gebakken lucht.

In de tussentijd moeten we het doen met de dakterrassen van het Nhow Hotel en The Suicide Club op het Groot Handelsgebouw. Allebei mooie plekken hoor, niets mis mee. Maar een skybar kun je ze niet echt noemen, want ze zijn gesitueerd op de zevende en zesde verdieping. Het zijn eerder – in goed Nederlands – rooftop terraces, dat klinkt in ieder geval beter dan dakterrasjes.

Op dit moment staat de halve stad leeg, dus waarom zouden we weer wat nieuws moeten bouwen om van een beetje uitzicht te kunnen genieten? Vanaf het voormalige Shellgebouw aan het Hofplein zie je de stad vanuit een unieke hoek. Ook het voormalige gebouw van de Nationale Nederlanden aan het Weena, dat nu De Delftse Poort heet, is nog lang niet vol met huurders, en is zeker een fijne kandidaat voor een eerst klas skybar. Gelukkig gaat de eigenaar van het WTC aan de Coolsingel wel aan de slag met het idee van een skybar. Op de 23ste verdieping zat ooit een restaurant. Daar moet die bar komen. Echt iets voor hipsters met leuke ideeën, maar geen geschikte plek om ze uit te voeren.

Vorig jaar organiseerden enkele slimmeriken de Rotterdamse Dakendagen. Dat was zo’n groot succes dat ze het deze zomer nog grootser aanpakken. Want, tja, ook de daken verdienen meer liefde en aandacht in ons zo langzamerhand dichtgroeiende land. Het idee is dus goed, maar het kan nog beter. Ik stel voor dat we ook een Rotterdamse Bovenste-Verdieping-Dagen-Festival organiseren. In al die leegstaande gebouwen maken we waanzinnige barretjes waar je van het fantastische uitzicht op al die projecten kunt genieten. Zo kan iedereen het uitzicht bewonderen waar nu alleen makelaars en vastgoedbobo’s van kunnen profiteren. Bevrijd de bovenste verdieping van de leegstand!

Deze column verscheen in De Nieuwspeper 9 van 6 april 2016

Comments are closed.